Iata un reportaj cu camera ascunsa care demasca " procedura"  utilizata pentru acordarea " preferentiala" a despagubirilor la pret " avantajos" :

    "Au plecat ai nostri, au venit ai nostri. Au tot dreptul sa gandeasca asa toti romanii lasati de comunisti fara case sau terenuri. Dupa ani de asteptare si procese umilitoare pentru despagubiri, acum o adevarata mafie face regulile in sistem.

    Vorbim de asa-zisii samsari care cumpara dosarele de restituire a bunurilor confiscate. Le platesc pe loc tuturor celor care s-au imbolnavit de atata asteptare doar jumatate din suma meritata. Si reusesc sa recupereze banii de la stat mult mai repede, pentru ca, desigur, caracatita lucreaza.

    Doar ce am pasit in curtea Autoritatii pentru Restituirea Proprietatilor si suntem asaltati de oferte: primim pe loc jumatate din banii ceruti de la stat. Propunerile vin de la samsarii de dosare, niste intermediari care cunosc sistemul, dar si cativa investitori, adica persoane cu relatii sus puse si bani.

    Cel mai mare interes este pentru dosarele care prevad despagubirea romanilor care si-au abandonat proprietatile in Basarabia si Bulgaria.

       Ne trebuie dosarul de la prefectura. Cum grabim procesul, ne spune chiar samsarul.

"-Cat dureaza la prefectura?
-Daca dai spaga si intr-o luna. Zi ca dai 5.000 de euro. Sa ramai cu 50.000(de euro) in mana sa zici bodaproste.
"

    Daca nu dai, nu primesti. Anul trecut chiar vicepresedintele ANRP a fost incatusat. Pentru "grabirea procedurii", Remus Baciu a cerut aproape o jumatate de milion de euro.

"-Se facea treaba cand era Baciu. Dar el nu se baga la 5, 10, 200.000 de euro.
-Dar la cat?
-Pentru 30%
.", sustine samsarul.

    Anuntat de reporterii ProTV ca a fost filmat cu o camera ascunsa, intermediarul de dosare a evitat sa precizeze cine este investitorul pentru care lucreaza."

"Este un om cu bani care investeste in aceste dosare", a declarat acesta.

    Din cele 3 miliarde de euro platite de stat pana acum, milioane bune au intrat in buzunarele binevoitorilor, in timp ce peste 130.000 dintre fostii proprietari au fost lasati cu ochii in soare.

    Din raportul Ministerului de Finante reiese ca regula primului venit, primului servit nu a functionat niciodata aici. In timp ce unii asteapta 10 ani sa fie despagubiti, altii au dat spaga pentru ca dosarele lor sa fie acceptate cu prioritate.

    Pentru distrugerea mafiei din interior, la conducerea ANRP a fost adus un procuror de la DIICOT, care sustine ca aceste practici sunt acum de domeniul trecutului.

 
    Ultimul raport de audit arata ca 80% dintre dosare nu aveau certificat de mostenitor si ca s-au folosit certificate medicale false."

Sursa: Stirile Protv


 
 
Operaţiunile de joi( 1 martie 2012) cu acţiunile Fondului Proprietatea au cumulat 36,6 milioane lei (8,4 milioane euro), sumă din care 3,2 milioane lei (752.000 euro) a reprezentat valoarea a două tranzactii. Titlurile Fondului Proprietatea au asigurat, astfel, 69% din lichiditatea pieţei acţiunilor, de 53,2 milioane lei (12,2 milioane euro).
Deşi în primele minute, titlurile FP au scăzut uşor după ce miercuri cu consemnat cea mai alertă creştere de la listare, investitorii au început să plaseze din nou mai multe ordine de cumpărare la preţuri din ce în ce mai mari, astfel că preţul acţiunilor a urcat din nou.
Titlurile Fondului Proprietatea au urcat de mai multe ori până la un maxim de 0,603 lei, iar la închiderea pieţei acţiunilor, erau cotate la 0,6015 lei, preţ cu 1,95% peste nivelul de miercuri. Un preţ mai mare faţă de cotaţia maximă de joi nu a mai fost înregistrat din 12 aprilie 2011, când titlurile Fondului au fost tranzacţionate la 0,606 lei.
Participaţiile de la OMV Petrom, Romgaz, Nuclearelectrica, Hidroelectrica, Transgaz şi Transelectrica determina rezultatul operaţional al Fondului prin dividende şi contribuie la creşterea valorii contabile a acestora. Pachetele de la aceste companii reprezintă 62% din portofoliul FP.
"Dacă statul va lista anul acesta sau anul viitor Romgaz, Nuclearelectrica, Hidroelectrica şi va vinde participaţii suplimentare de la Transgaz, Transelectrica şi OMV Petrom, activul net al FP ar trebui să crească şi, pe de altă parte ecartul dintre preţ şi valoarea unitară a activului net (valoarea rezultată din împărţirea activului net la numărul de acţiuni -n.r.) ar trebui să se reducă. Din acest motiv, dar şi datorită faptului că pieţele externe au fost liniştite de la începutul anului, FP a crescut cu 40% în două luni, iar pe termen lung mai poate să urce", declara pentru Mediafax Dragos Dărăbuţ, directorul general al societăţii de administrare a investiţiilor Vanguard Asset Management.


 

Autoritatea Natioanala pentru Restituirea Proprietatilor, despagubiri ANRP, restituire taxa auto, anrp, bani, banii, teren, imobil, despagubiri anrp, Dosare ANRP, Legea 9, legea 9/1998,Legea 290, Legea 10, Litigii, legea 10/2001,Retrocedari, Avocati despagubiri, Fondul Proprietatea, avocati anrp, procedura anrp, recuperari creante, avocati retrocedari, revendicari, proprietati, imobile, terenuri, confiscate, sechestrate, recuperari, restituiri, despagubiri regimul comunist, anrp, despagubire, retrocedare, revendicare, actiuni, actiune, vicepresedinte ANRP, fosti proprietari, despagubit, actiuni, valoare nominala, Depozitar Central, titlu de despagubire